2022-01-05 08:14:42• hírek • Bede Emőke

Izgalmas szakkörökkel vár idén a Borókagyökér Egyesület

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően a Borókagyökér Egyesület az idei esztendőre is számos olyan foglalkozással készül, melyeket a népművészetek és hagyományőrzés iránt már régóta érdeklődők és az ezekkel még csak most ismerkedők is érdekesnek, izgalmasnak találhatnak. A tanfolyamok sora ezen a héten egy kosárfonó képzéssel indul, viszont a későbbiekben más témájú szakkörökkel is jelentkezik az egyesület.

Az e héten kezdődő kosárfonó tanfolyam oktatója Legeza Márta lesz, a résztvevők pedig megismerkedhetnek a kaskötők és a kosárfonók által készített kosártípusokkal, a hagyományos kosarak formavilágával és a fonástechnikákkal is. A szakkör célja, hogy az alapanyag sajátosságainak megismerése révén ízléses és a mai tárgykultúrához igazodó vesszőtárgyak kerüljenek ki a hallgatók kezei közül. Mivel ez a tanfolyam kifejezetten a haladó kosarasoknak szól, így nem meglepő, hogy az elérhető helyek pillanatok alatt beteltek, viszont a Borókagyökér Egyesület a közeljövőben további szakkörökre is nagy szeretettel várja az érdeklődőket.


Szakköröket indít az egyesület


Amint arról Szejke Judit egyesületi vezető beszámolt, a kosárfonó szakkör már működik, viszont a magyar kormánytól nyert támogatásnak köszönhetően további népi mesterségek elsajátítására is lehetőség lesz. Az egyesület szervezésében a következő szakkörök fognak indulni: csipkeverés Estók Judittal, kosárfonás Boca Ildikóval, nemezelés Szejke Judittal, mézeskalács-készítés Jékely Zsuzsával, illetve gyöngyfűzés Szeremi Anamáriával. A szakkörök célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba beavassa az érdeklődőket, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat, és a szakköri tevékenységek alatt a mesterek és oktatók megoszthassák hosszú évek alatt szerzett tapasztalataikat, tudásanyagukat.


Mindazoknak, akik nem szeretnének lemaradni a szakkörökről, kövessék a Borókagyökér Egyesület közösségi oldalát, ahol rendszeresen meghirdetésre kerülnek a legújabb események. Ezt már csak azért is érdemes megtenni, mivel egy-egy ilyen alkalomra csupán korlátozott számban elérhetőek a helyek, s ennél fogva általában nagyon rövid idő alatt be is szoktak telni. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: